Titlul paginii web

Boli care afecteaza pestii exotici

Pentru a trata un peste bolnav, 90% dintre solutii pot fi gasite in urma unei examinarii atente a calitatii apei, a comportamentului pestelui, precum si in urma examinarii microscopice a pielii, a branhiilor si a excrementelor.

Stresul principala cauza a bolilor

De obicei, bolile pestilor apar doar din cauza stresului. La randul lui, stresul este provocat de calitatea apei, de nutritie, de caracterul agresiv, de ingrijirea generala a pestilor sau de schimbarea de mediu (cand sunt transportati de la crescator la viitorul stapan, de exemplu). Pestii dispun de o capacitate naturala de a se apara singuri impotriva infectiilor (datorita sistemului imunitar dezvoltat). Totusi, stresul incetineste reactia sistemului imunitar, astfel pestii se pot usor contamina cu bacterii, fungii, virusi sau paraziti, care de obicei, sunt prezenti in apa(nu intotdeauna pestii bolnavi ii contamineaza pe ceilalti). Datorita faptului ca sistemul lor imunitar este mai stabil, pestii in varsta sunt mai putin rezistenti, fiind astfel mult mai predispusi diferitelor boli.

Factorii cauzatori de stres

Exista cativa factori distincti care stau la baza declansarii stresului si care duc, implicit, la aparitia bolilor: amoniacul, nitriti si nitratii, temperatura prea ridicata sau prea scazuta a apei, lipsa de oxigen, substantele toxice din apa etc. Acesti factori nu pot fi analizati cu vreun instrument de masura.

Importanta examinarii apei

Pestii nu se pot indeparta de apa contaminata sau care nu corespunde nevoilor lor si nici nu pot comunica simptomele bolilor. In schimb, ne pot da de inteles ca ceva nu este in regula atunci cand starea lor de sanatate este afectata, iar noi suntem responsabili de ingrijirea lor. Pentru a analiza apa din acvariu, exista in magazinele de specialitate teste kit-uri (de exemplu Aquavital Multistick, Tetratest etc.) foarte usor de folosit de orice posesor de pesti. Cele mai multe probleme la nivelul apei sunt cauzate de excesul de amoniac, de prezenta nitritului sau a nitratului, de pH-ul prea mare sau prea mic sau de cantitatea prea mica de oxigen.

Un filtru biologic reprezinta cel mai important element in ceea ce priveste ingrijirea pestilor de acvariu. Filtrul poate functiona eficient numai daca are o capacitate suficienta.
Aceste probleme sunt cauzate in general de mai multi factori:
■schimbari insuficiente ale apei; o regula de aur pentru pestii de acvariu: in fiecare luna se inlatura 20% din apa si se inlocuieste cu apa fara clor, care are mai mult sau mai putin aceeasi temperatura cu apa existenta in acvariu;
■o filtrare biologica necorespunzatoare (un filtru prea mic, contaminat sau defectuos);
■suprapopularea;
■supraalimentarea.

Probleme cauzate de alimentatie

Multe boli ale pestilor se datoreaza unei alimentatii cu o hrana slaba calitativ sau cu o hrana “ieftina”, care contine ingrediente indoielnice pentru sanatatea pestilor. Rezultatele pot fi extrem de grave: deformari ale scheletului, paloarea culorilor, extenuare, apatie, infectiile bacteriene, orbire, o dezvotare insuficienta etc. Hrana pestilor nu trebuie sa fie de origine animala, ci din carne de peste cu un adaos de cereale, vitamine, minerale, alge etc. Este recomandata o hrana uscata, de preferinta granulata (cea sub forma de fulgi pluteste prea mult la suprafata apei, se contamineaza mai usor si are o valoare nutritionala mai scazuta). In cazul in care hrana nu este ambalata sau depozitata in mod corect, ea se va degrada si va produce aflatoxina, substanta otracitoare pentru pesti.
Supraalimentatia constituie una dintre principalele cauze care duc la moartea pestilor. Culoarea galbena a ficatului, precum si a altor organe este un indiciu al supraalimentarii sau al unei diete neechilibrate.

Tipuri de boli

In general, pestii de acvariu nu au probleme de sanatate daca sunt bine ingrijiti, iar acvariul este intretinut in mod corespunzator. Prevenirea bolilor presupune o observare zilnica, deosebit de atenta, atat a pestilor, cat si a mediului, deoarece exista situatii in care bolile sunt observate prea tarziu, iar tratamentul aplicat este ineficient.

Ihtioftiriaza (grisul)

Este una dintre cele mai intilnite si cele mai periculoase boli care afecteaza pestii de acvariu. Infectia are loc atunci cand sistemul imunitar al pestelui este instabil datorita transportului, stresului, scaderilor de temperatura sau a introducerii individului intr-un mediu nou. Parazitul se localizeaza pe suprafata pielii (intre derma si epiderma) la nivelul aripioarelor, al ochilor si al branhiilor. Parazitul tanar are forma de para, atinge 30-50 microni si are corpul transparent, prevazut cu un nucleu rotund. In stadiul adult, corpul parazitului devine rotund, este mai mare 90,3-1mm, inconjurat de cili. Prezinta un nucleu mare in forma de potcoava si unul mai mic, pentru reproducere. Pestii bolnavi de ihtioftiriaza sunt usor de recunoscut datorita veziculelor punctiforme de culoare alba. Ei isi contracta aripioarele si incearca sa scape de paraziti frecandu-se de plante, de pietre sau de alte elemente din acvariu. Indivizii ale caror branhii sunt foarte afectate de ihtioftiriaza devin apatici si pierd din greutate foarte repede. Dupa 1-3 saptamani, parazitul se maturizeaza si paraseste gazda, cade pe fundul acvariului si se inchisteaza, dupa care incearca sa se inmulteasca prin diviziune in 2,4,8,250 si chiar pana la 1000 de indivizi. Dupa aproximativ 7-20 de ore parazitii tineri se desprind de pe fundul bazinului si incep sa inoate liber, in cautarea unei gazde. Daca in decurs de 50 de ore nu intilneste niciun peste pe care sa-l paraziteze, larvele mor.
Singura modalitate de a stopa boala este aplicarea unui tratament pe o perioada mai lunga de timp, cel putin de 8 zile, folosind de exemplu Faunamor. Pe toata perioada tratamentului pestii nu mai constituie o gazda pentru parazitii adulti si nici nu mai pot fi atacati de larvele acestora.
Astatheros_longimanus_with_ich_DSC_9878-300x250.jpg
2011-04-11_214610_Fish_with_Lumps-300x202.jpg
afb894-300x205.jpg
Recieve news about this website directly to your mailbox
Partea de jos a paginii web
Name
Email
Comment
Or visit this link or this one